Skip to content

Toiminta

Kuopion Reserviläiset ry järjestää tapahtumia koko reserviläiskentältä paikallisella tasolla. Toimimme yhteistyössä alueen muiden yhdistysten kanssa.

Katso toiminnan esittelyvideo, avautuu klikkaamalla tätä linkkiä

Urheiluammunta

Urheiluammunta on aktiivisin reserviläistoiminnan laji Pohjois-Savossa. Koulutuksessa ja kilpailuissa käytetään pääasiassa Reserviläisurheiluliiton ampumalajeja.

Palvelusammunta kehittää ampuma-aseiden luontaista käyttötaitoa ja osumatarkkuutta. Palvelusammuntaa voi harrastaa kivääreillä ja pistooleilla.

Sovellettu reserviläisammunta (SRA) syventää osaamista liikkeen ja varusteiden käyttöön sekä itsenäiseen toimintakykyyn. SRA on kilpailulaji, jossa yksittäiset suorituspaikat muuttuvat jokaisella kerralla ja paremmuutta mitataan osumakertoimella. Osumakerroin muodostuu kilpailijan saamista pisteistä, jotka jaetaan suoritukseen käytetyllä ajalla. SRA:n harrastaminen vaatii hyväksytysti suoritetun ampujakurssin.

Pohjois-Savossa on aktiivinen Kalakukkocup -sarjakilpailu. Lisäksi Etelä-Savossa on aktiivinen Sissicup -sarjakilpailu.


Jotokset

 

 

 

 

 

 

Kuopion Reserviläiset jäsenet muodostavat säännöllisesti partioita eri puolella Suomea järjestettäviin jotoksiin. Partioissa on yleensä pari kokeneempaa ja pari aloittelevaa jotostelijaa. Jotoksilla kuljetaan luonnossa järjestäjän antamien rastipisteiden välit oman reittivalinnan mukaan. Rastit koostuvat yleisimmin sotilas-, ensiapu- ja tietotehtävistä. Usein mukana on myös ammuntaa.

Pidämme osallistumiskynnyksen alhaisena: omien vaadittujen varusteiden määrä on vähäinen ja yhdistys tukee lähialueen tapahtumien osallistumismaksuissa. Tuesta mainitaan sähköpostitiedotteessamme.

Jotokset eivät vaadi huippukuntoa. Eteneminen tapahtuu hitaimman mukaan ja taukoja on melko paljon. Kesäisin jotoksilla yleensä kävellään ja talvisin hiihdetään. Yksittäiset siirtymiset rastien välillä ovat yleensä alle 5 km. Varusteet voi valita suurimmaksi osaksi itse ja kantamusten määrä on kohtuullinen. Kilpailuhenkiset joukkueet vetävät kovempaa, mutta monille jotokset ovat vain kokemusten keräämistä.

Jotokset ovat oiva tapa koeponnistaa peruskuntoa, testata reserviläistaitoja ja nauttia luonnossa liikkumisesta.


Veteraanitoiminta

Kuopion Reserviläiset osallistuvat sotaveteraanityöhön aatteellisella ja käytännön tasolla.

Yhdistyksen tukiryhmä käy auttamassa sotaveteraaneja, lottia sekä heidän omaisiaan arjen askareissa. Mahdollistamme näiltä osin veteraanien asumisen omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Töihin kuuluu mm. puiden pilkkominen ja lehtien haravoiminen. Palkkaa ei työstä luonnollisesti haluta, mutta juttuseura kahvikupin ääressä tuo hyvän mielen.

Edustamme reserviläisiä Puolustusvoimien ja veteraanijärjestöjen järjestämissä veteraanitapahtumissa. Näkyvimpänä tapahtumana on itsenäisyyspäivän seppeleenlasku, joka Kuopiossa järjestetään vuosittain Sankaripuistossa.

Lähdön aika koittaa jokaiselle. Osallistumme veteraanien hautajaisiin saattamaan sankareitamme viimeiseen lepoon.


Kunniatehtävät

Reserviläiset osallistuvat Puolustusvoimien tapahtumiin esimerkiksi lippulinnoissa sekä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen joukoissa paraatimarsseissa. Lippulinnoissa kannetaan järjestöjen virallisia tunnuslippuja. Lipuilla on usein mukana niin kutsutut airueet, eli henkilöt olan yli kulkevan nauhan kanssa.

Tyypillisimpiä tapahtumia ovat reserviläisten kirkkopyhät, joukko-osastojen valatilaisuudet, itsenäisyyspäivän paraatit ja Jouluaaton kunniavartiot.

Kunniatehtävät ovat tuen ja kuuliaisuuden osoitus Isänmaalle, joka lisäksi mahdollistaa tapahtumien seuraamisen uudesta perspektiivistä.


Vapepa

Kuopion Reserviläiset ry on mukana vapaaehtoisen pelastuspalvelun, Vapepan toiminnassa. Mukaan ilmoittautuneista yhdistyksen jäsenistä muodostettu etsintäryhmä osallistuu aktiivisesti Kuopion alueella tapahtuviin etsintätehtäviin hälytysten perusteella. Ryhmän jäseniä on mukana myös erilaisissa koulutustilaisuuksissa oppimassa toiminnassa tarvittavia taitoja.

Vapepan toiminta on kuvattu kattavasti Kuopion alueen partiokoulutusmateriaalissa.

Ryhmä kaipaa jatkuvasti lisää jäseniä, että saisimme kuhunkin hälytykseen mahdollisimman suuren joukon kokoon. Hälytysryhmään ilmoittautuminen ei sido sinua vielä mihinkään, vaan katsot kunkin hälytyksen yhteydessä, pääsetkö lähtemään.

Lisätietoja Vapepa:n nettisivuiltaVapepa – Vapaaehtoinen pelastuspalvelu